Csonthártyagyulladás - Budai FájdalomKözpont

Csonthártyagyulladás lábujj

Boross György Sokan szenvednek lábszár- és lábfájdalomtól, amit gyakran csonthártyagyulladás okoz.

Ma erről a kórképről írok! A csonthártya nagyon érzékeny része az emberi testnek, gyulladása periostitis sportolóknál és átlagembereknél is igen gyakori főleg lábszáron. Ez a kórkép nemcsak akut sérülésnél alakul ki, hanem túlterheléses sérülésként is megjelenhet.

csonthártyagyulladás lábujj ízületi helyreállítás hemarthrosis után

Gyakori példa erre, ha egy sportoló tavasszal és ősszel más borítású játékteret használ, illetve technikát, vagy sporteszközt vált. Szintén érintheti a kemény talajon, intenzíven edző sportolókat, az edzés-versenyzés közben lábujjhegyen futókat, vagy a szöges cipőt használókat.

  1. Kérdés:
  2. Csonthártyagyulladás — kis sérülések nagy veszélyei
  3. Draveczki-Ury Ádám
  4. Kellemetlen, de gyógyítható – a csonthártyagyulladás kezeléséről | Magyar Nemzet
  5. Így kezeld a csonthártyagyulladást!
  6. A sípcsontra más néven: lábszárcsont eső ismétlődő megterhelés okozhatja ezt a szindrómát, amely a csonthártyasérülések egyik leggyakoribb formája.

Természetesen a hétköznapi életben, fokozott, visszatérő erőbehatásra is kialakulhat a túlterheléses szindróma. A tünetek jellemzőek: terheléskor fájdalom jelentkezik a csont legtöbbször a sípcsont belsejében, ami később egyre intenzívebbé válik.

Helyileg duzzanat, nyomásérzékenység érezhető és tapintható, lábszár periostitis esetén a sípcsont belső medialis első anterior élén.

A csonthártyagyulladás kialakulásának okai

A kezelés lehet konzervatív és műtéti, előbbit két részre oszthatjuk, elsősegélynyújtásra és a későbbi teendőkre. A legfontosabb a pihenés, kímélés.

Csonthártyagyulladás talp A talpban jelentkező fájdalmak jelentős része izom- vagy íneredetű, amely leggyakrabban lúdtalp miatt alakul ki. Olyankor, ha járás vagy futás közben a lábfej azon csontjait, amelyek a talpnál vannak, túlerőltetjük, begyulladhat az adott csontok körüli csonthártya. Ilyenkor minden lépés fájdalmas lehet.

Ha a panaszok ezek hatására nem szűnnek — már orvosi felügyelet mellett —, gyulladásellenes gyógyszeres kezelést kell kezdeni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkelezenkívül a mai korszerű elvek szerint úgynevezett adhezív strapping és taping javasolt.

Ugyancsak jó hatású a helyi vérátáramlást serkentő szerek alkalmazása különböző kenőcsök.

csonthártyagyulladás lábujj a lábízület összeroppant és fáj

Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a csonthártyagyulladás esetében is sor kerülhet műtéti beavatkozásra. A periostitis kivizsgálásakor nem szabad elfelejteni, hogy az úgynevezett fáradásos törés tünetei nagyon hasonlóak, azonban a röntgenvizsgálat vagy a szcintigráfia radioaktív izotópos vizsgálat egyértelművé teszi, hogy milyen sérülésről van szó.

Természetesen ennél a túlterheléses sérülésnél is a megelőzés a legfontosabb: A mindennapi életben kerüljük a monoton, visszatérő terhelést, és a legenyhébb panaszok esetén is rögtön forduljunk szakemberhez.

A nem fertőzéses csonthártyagyulladás is erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhat. Habár a csonthártyagyulladás a leggyakrabban a lábszáron, a sípcsonton jelenik meg, bármely hosszú csonton kialakulhat karon, gerincen.

Sportolóknál az edzésintenzitás- és csonthártyagyulladás lábujj fokozatosan kell hozzászoktatni a sportolót, hogy csont- és izomrendszere megfelelően tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Amatőr és profi sportolóknál egyaránt különösen lényeges a megfelelő sporteszközök főleg a sportcipők kiválasztása, csonthártyagyulladás lábujj az adott talajhoz igazított terhelés és technika alkalmazása. Ezek is érdekelhetik.

csonthártyagyulladás lábujj duzzanat az ízületi betegség lábain