Csonttörések tünetei és kezelése - HáziPatika

Alkarcsont törés, Gyakori csonttörés típusok gyermekkorban

A végtagfájdalmak és -sérülések esetén fontos kizárni a csontsérülés lehetőségét.

Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen » Felkar, alkar-és könyöksérülések, elváltozások » Egyetlen alkarcsont törése, Monteggia sérülés és Galeazzi törés Az orsócsont vagy a singcsont külön ritkán törik el, társult sérülés a csukló vagy könyöktájon sokszor előfordul.

Ha a törött csont szöglettöréssel vagy rövidüléssel gyógyul, a két csont közötti ízület a könyöktájon, vagy a csuklótájon tönkremehet.

alkarcsont törés

Ezért mindig megröntgenezik a csuklót és a könyököt is, hogy a társult sérülést ki lehessen zárni. Kezelés A singcsont elmozdult törését feltárás és helyretétel után lemezzel és csavarokkal rögzítik.

Hogyan törhet el a kar?

Az orsócsont törései hajlamosak az elcsavarodásra. A helyretétel után a jó helyzetet nem lehet megtartani, ezért műtétet végeznek lemez és csavarok segítségével. Galeazzi törés: az orsócsont csuklótáji törése, az orsó-és singcsont közötti ízület ficamával. Műtétet végeznek: a törést lemezzel és csavarokkal rögzítik, az ízületet helyreteszik, ha ficamodásra hajlamos, ideiglenesen áttűzik.

Milyen tünetekkel járhat a kar törése?

A Monteggia sérülés olyan singcsonttörés, ami együtt jár a könyökízületi végen az orsócsontot helyén tartó gyűrű alakú szalag szakadásával, mely miatt az orsócsont feje kificamodik, törés is keletkezhet. A sérülés kezelése mindig műtéti, a törést lemezzel és csavarokkal rögzítik, az orsócsont ficamodott feje a lemez felhelyezése után általában magától helyére megy, de néha az ízületet is fel kell tárni.

alkarcsont törés

A műtét célja a korai mozgathatóság, a működés teljes helyreállítása. Szövődmények: felléphet fertőzés, keringészavar, illetve orsócsont könyökhöz közeli végének műtétje során az orsóideg mozgatóágának sérülése.

Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen » Felkar, alkar-és könyöksérülések, elváltozások » Alkartörések A törés általában kézre eséskor jön létre. Közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására egy magasságban lévő haránttörések, csavaró erő hatására a két csonton különböző magasságban spiráltörések keletkeznek.

Egyéb kezelési lehetőség: az elmozdult töréseket kizárólag műtéttel lehet kezelni. A ritka elmozdulás nélküli töréseket gipszrögzítéssel kezelhetők. Kezeletlenül a singcsont alkarcsont törés orsócsont törés rossz helyzetben gyógyul, mozgásbeszűkülés, torzulás jön létre.

Boross György Bár néha tavaszias az időjárás, azért még javában tél van. A síkos havon, jégen nemcsak a boka vagy a csukló törik, hanem az alkar is.

Monteggia sérülénél ha az orsócsont feje ficamodott helyzetben marad, akadályozza a könyökmozgásokat. Galeazzi törésnél állandó csuklófájdalom lép fel, a kéz használhatósága csökken. Várható eredmény A műtét után, ha gipszrögzítés nem szükséges, a teljes működés is általában helyreáll.

alkarcsont törés

Darabos jellegű töréseknél elhúzódó törésgyógyulás léphet fel, csontbeültetésre lehet szükség. A Monteggia sérülés esetén, ha alkarcsont törés miatt a könyökízületet át kell tűzni, mozgásbeszűkülés maradhat vissza a könyökízületben. Gyógyulás, utókezelés Singcsont, orsócsont törés: műtét után korán elkezdhető a torna.

Mik a csonttörések?

Gipszrögzítés a sebgyógyulásig szükséges. Galeazzi törés: Ha az ízület stabil, sebgyógyulás után elkezdhető a torna.

Ha az ízületet át alkarcsont törés tűzni, derékszögű gipszrögzítést helyeznek fel 6 glukózamin maximális kondroitin viavit. A teljes funkció a gipszlevétel után héttel áll helyre.

Monteggia sérülés: Ha a könyökízület stabil, a hajlítás, a nyújtást és a forgatást 10 nappal a műtét után el lehet kezdeni, gipszrögzítés csak sebgyógyulásig szükséges. Ha a stabilitás bizonytalan, az ízületet áttűzik, és a kart felkargipszben rögzítik 6 hétig, gipszlevétel után további hét tornakezelés szükséges.